Manual WordPress

Logga in

För att kunna göra ändringar på din hemsida måste du logga in i WordPress admingränssnitt. Det gör du genom att gå till www.din-hemsida.se/wp-admin. Du byter alltså ut “din-hemsida” till ditt eget domännamn.

Logga in

Panelen

När du loggat in når du admin-panelen. Härifrån kan du göra olika ändringar på din hemsida. På panelens startsida får du en överblick över innehållet på din hemsida, snabblänkar till olika delar samt nyheter och information från WordPress.org.

Till vänster finner du huvudmenyn. Därifrån når du de olika delarna i admin-gränssnittet såsom b.la. att redigera sidor, publicera nyheter och andra användaruppgifter.

Panel

Inlägg

Om din hemsida innehåller en blogg eller nyhetssida administreras denna ifrån “Inlägg”. Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först. När du klickar på ”Inlägg” i huvudmenyn får du upp fyra rubriker att välja bland; “Alla inlägg”, “Skapa nytt”, “Kategorier” och “Etiketter”.

Alla inlägg

Under “Alla inlägg” listas alla de blogginlägg/nyheter du lagt upp. Härifrån kan du se vem som skrivit inlägget, när det publicerats och vilken kategori det tillhör. Du kan även klicka på rubriken för ett inlägg för att editera inlägget.

Skapa nytt

Här skapar du ett nytt inlägg, Börja med att ange en rubrik för inlägget i fältet “Rubrik”. Därefter matar du in ditt inläggs innehåll i texteditorn. Texteditorn i WordPress fungerar likt Microsoft Word, och du kan enkelt själv formatera texten. För att lägga till bilder, video eller en PDF klickar du på knappen “Lägg till media” som finns strax ovanför texteditorn.

När du är klar med ditt inlägg klickar du på knappen “Publicera”, som finns i rutan “Publicera” längst upp till höger. Vill du spara ditt inlägg för att fortsätta arbeta med det senare väljer du “Spara utkast”. Inlägget kommer då inte visas på hemsidan förrän det är publicerat, men kommer att listas under “Alla inlägg”.

Kategorier

Varje inlägg i WordPress är arkiverad under en eller flera kategorier. Kategorier möjliggör klassificering av dina inlägg i grupper och undergrupper, och därigenom hjälpa besökarna i navigeringen och användningen av din hemsida. Varje kategori kan hänföras till en huvudkategori så att du kan bilda en hierarki inom de strukturerade kategorierna. Om vi använder bilar som ett exempel kan en hierarki vara; Bil > Ford > Mustang. Varje kategori måste vara unikt i namnet, oavsett hierarki.

Etiketter (taggar)

Taggar är de sökord som du kan tilldela varje inlägg eller på varje sida du skapar. Detta har ingenting att göra med kategorier, taggar har ingen hierarki i sig, vilket det inte finns någon relation från en etikett till en annan. Men som i kategorier, taggar ger ytterligare stöd till dina läsare att få tillgång till informationen på din hemsida/blogg.

Media

I mediabiblioteket finner du alla bilder, filmer och övrig media som du laddat upp på din hemsida. Dessa media kan du enkelt komma åt och använda igen, t.ex. på sidor eller i inlägg.

Mediabibliotek

Sidor

Din hemsidas vanliga sidor administreras ifrån “Sidor” i huvudmenyn. I undermenyn kan du välja mellan “Alla sidor” för att se en lista på alla befintliga sidor eller på “Skapa ny” för att skapa en helt ny sida.

Alla sidor

På denna sida listas din hemsidas befintliga sidor i bokstavsordning. Genom att hålla muspekaren över en sidas titel (utan att klicka) visas fyra alternativ: “Redigera”, “Snabbredigera”, “Kasta i papperskorgen” samt “Visa”.

Alla sidor

Redigera

Klicka på “Redigera” för att ändra innehållet på en befintlig sida. Som du ser är en sida uppbyggd av olika byggblock, så kallade moduler. Rubrik, text, bild, bildspel och kontaktformulär är exempel på vanliga moduler. För att redigera en modul klickar du direkt mitt på modulen, då öppnar sig editeringsläget i ett nytt popup-fönster. Vill du t.ex. ändra en text klickar du på textmodulen. Då visas en text-editor (likt Microsoft Word) i popup-fönstret och du kan enkelt skriva in ny text. Klicka på “Spara” för att spara dina ändringar.

För att lära dig hur du lägger till helt nya moduler, läs mer under “Sidor – Skapa ny”.

Glöm inte att sedan klicka på “Uppdatera” långt upp till höger, först då visas dina ändringar på hemsidan online.

Redigera sida

Snabbredigera

Genom att klicka på “Snabbredigera” kan du göra mindre förändringar på en sida utan att behöva gå in i redigeringsläget, t.ex. ändra namnet/titeln på sidan eller välja om den ska vara publicerad online eller sparad som utkast.

Kasta i papperskorgen

Vill du radera en sida klickar du på “Kasta i papperskorgen”. Sker detta av misstag går det att återställa sidan igen. Först när du tömmer papperskorgen är sidan raderad permanent och kan inte återställas igen.

Skapa ny

Klicka på “Sidor – Skapa ny” i huvudmenyn för att skapa en helt ny sida. Börja med att ge din nya sida en titel, t.ex. “Våra produkter”. Det är denna titel som kommer visas i din hemsidas huvudmeny. Se därefter till att klicka på knappen “Enfolds layoutbyggare” för att nå alla moduler. Det finns tre sorters moduler: Layoutmoduler, Innehållsmoduler samt Mediamoduler. Börja med att välja layoutmoduler. Här bestämmer du hur din sidas layout ska se ut. Vill du ha en spalt, två spalter etc. För att välja en modul, använd “dra-och-släpp” tekniken för att placera en modul på önskad plats.

Steg 2 blir att fylla din layout med innehåll. Välj bland innehållsmoduler (rubriker och textblock är vanligast) och mediamoduler (t.ex. bild) och dra och släpp till önskad plats. Klicka därefter på en modul, t.ex. en rubrik för att ändra till önskat innehåll (se mer info på under “Sidor – Redigera”).

För att se hur din nya sida kommer se ut på hemsidan kan du klicka på “Förhandsgranska” långt upp till höger. Vill du spara sidan utan att visa den online klickar du på “Spara utkast”. Då hittar du din nya sida under “Alla sidor” och kan fortsätta redigera senare. När du är nöjd och vill lägga din nya sida online klickar du på “Publicera”.

Skapa ny sida

Profil

Härifrån kan du redigera alla dina användaruppgifter, såsom användarnamn och lösenord, namn och kontaktuppgifter i WordPress.

Profil